Umpimähkä 6.6.-19

Umpimähkä 6.6.-19

Lähtö Jalasjärveltä kohti Vaasaa. Huissin jälkeen käännyimme oikealle Orisbergiin, jossa ensimmäinen pysähdys ent pappilan kohdalle. Oppaamme Terhi Gröhn kertoi alueen historiasta, joka alkaa jo 1600-luvun lopulta. Rautaruukki toimi vuoteen 1900 saakka. Tila on ollut pitkään Björkenheimien suvun omistuksessa ja on edelleen. Tilalla on ollut pitkään maanviljelykoulutusta. Tilan alueella on entinen pappila ja myös Engelin suunnittelema pieni kirkko. Pappilassa on kesäisin kaffila ja kirkossa eri seurakuntien järjestämiä sunnuntaijumalanpalveluksia. Björkenheimien luona kävi vieraina kuuluisuuksia ja mm. Jean Sibelius kihlasi täällä Ainonsa o.s. Järnefelt.

Matka jatkui Isoonkyröön, jossa kävimme vanhassa 1300-luvulla rakennetussa kivikirkossa. Opas kertoi monipuolisesti kirkon historiasta. Vielä 1700-luvulle asti vainajat haudattiin kirkon lattian alle. Seinien maalaukset olivat pitkään kalkkimaalin peitossa.

Jatkoimme Vähänkyrön kautta Merikaartoon ja Vaasan keskustan ohittaen Alskatiin ja Raippaluodon sillalle. Silta on hieman runsaan kilometrin mittaisena Suomen tiestön pisin. Nautimme lounaan sillan länsipäässä olevassa Berny`s ravintolassa. Mahat täytettyämme palasimme Vaasaan ja jatkoimme keskustan läpi etelään kohti Sundomia. Saimme matkanjohtajaltamme Matilta selvityksen Söderfjärdenin meteoriittiräjähdyksen synnyttämästä alueesta, joka on myös syksyisin kurkien muuttoreitin suosikkipysähdys. Tuhansia kurkia voi olla paikalla samana päivänä (jopa 7000 ?). Jatkoimme pitkin rannikkoa aina Närpiöön saakka, josta käännyimme kotiin Teuvan ja Kauhajoen kautta.

Orisbergin ent pappilan pihalla
Orisbergin kirkko
Orisbergin kirkon vieressä Bjorkenheimien haudoilla
Isonkyrön vanhaan kirkkoon
Isonkyrön kirkko ja opas
ent. ministeri Ole Norrbackin aikaansaama Raippaluodon silta